Várjuk hívását!   -   (+36) 96 618-748

Egy projekt sikerének kritikus eleme lehet a megfelelő üvegfajták, illetve azok kombinációjának kiválasztása. Alább bemutatjuk a különböző üvegtípusokat, ismertetjük, hogyan készülnek, mik az erősségeik és a jellemzőik. Üvegszerkezetek szemléltető ábráin mutatjuk e, hogyan kombinálhatók a különböző üvegtípusok a megkívánt hő-, fény- és szigetelési tulajdonságok elérése érdekében.

A normál float üveg edzetlen, hőkezeletlen üveg. A float üveg letemperálása egy olyan ellenőrzött hűtési folyamat, amely szerves része a float üveg gyártási folyamatának és célja a maradékfeszültség kialakulásának megakadályozása. A normál float üveg géppel megmunkálható, vágható, fúrható, az éle csiszolható.

Az előfeszített üveg egy felmelegítési-lehűtési folyamat eredménye, és általában kétszer erősebb, mint az ugyanolyan vastagságú és kialakítású normál float üveg. Az előfeszített üvegnek teljesítenie kell az EN 1863 szabvány 1. és 2. részének valamennyi követelményét. Az előfeszített üveg jobban ellenáll a hőterhelésnek, mint a normál float üveg, és ha beépített állapotában eltörik, a töret általában nagyobb darabokból áll, mint az edzett üveg esetén. Az előfeszített üveg az Európai Építésügyi Szabályzat és Szabványok meghatározása értelmében nem minősül biztonsági üveg-terméknek. Ezt az üvegfajtát általános üvegezési célokra ajánlják olyan helyekre, ahol a szélterhelés és hőfeszültség miatt erősebb üvegre van szükség, a körülmények ugyanakkor nem kívánják meg az edzett üveg alkalmazását. Az előfeszített üveget olyan felhasználásra szánják, ahol nem írják kifejezetten elő biztonsági üveg-termék alkalmazását. Az előfeszített üveget a hőkezelést követően nem lehet vágni vagy fúrni, és bármiféle átalakítás – pl. az élcsiszolás, homokfúvás vagy savmaratás – gyengíti az üveget és idő előtti törést okozhat.

A termikusan edzett üveg körülbelül négyszer erősebb, mint az ugyanolyan vastagságú és kialakítású normál float üveg, és teljesítenie kell az EN 12150 szabvány 1. és 2. részében foglalt követelményeket. Törése esetén sok, viszonylag apró darabra hullik szét, így kisebb a valószínűsége, hogy komoly sérülést okoz. A termikusan edzett üveg gyártási eljárása során általában az üveget 600° C fölé melegítik, majd gyorsan lehűtik, hogy a külső üvegfelületeken kialakult nyomó-, illetve a középső rétegben kialakult húzófeszültséget „befagyasszák”, amint az az ábrán látható. Az edzett üveget gyakran nevezik „biztonsági üvegnek” is, mivel teljesíti a biztonsági üvegre vonatkozó különböző Európai Építésügyi Szabályzatok és Szabványok követelményeit. Ezt az üvegfajtát általános üvegezési célokra, valamint biztonsági üvegezési célokra ajánlják, mint például a tolóajtók, épületek bejáratai, fürdő és zuhanyfülkék, beltéri térelválasztók és egyéb olyan alkalmazások, ahol erősebb üvegre és fokozottabb biztonságra van szükség. Az edzett üveg további megmunkálása – vágás, fúrás, csiszolás – a hőkezelést követően nem lehetséges, és bármiféle átalakítás – pl. homokfúvás vagy savmaratás gyengíti az üveget és idő előtti törést okozhat.

A ragasztott üveg két vagy több, véglegesen egymáshoz ragasztott üveglapból áll, amelyeket egy vagy több polivinil-butirál (PVB) köztes fóliával hő és nyomás alkalmazásával ragasztanak össze. Mind az üveg, mind a köztes fóliák színe és vastagsága sokféle lehet, de a vonatkozó építésügyi szabályzatok előírásainak és a szükséges követelményeknek meg kell felelniük. A ragasztott üveg eltörhet, de mivel a szilánkok a műanyag (PVB) köztes fóliához tapadnak, jórészt egyben maradnak, csökkentve ezzel a sérülések kockázatát. A ragasztott üveg „biztonsági üveg”-nek minősül, mivel megfelel a különböző Európai Építésügyi Szabályzatok és Szabványok követelményeinek. A ragasztott üvegszerkezetek kialakításához használható előfeszített és edzett üveg is, a mechanikai ellenálló képesség növelése érdekében. A ragasztott üveg felhasználási területei közé tartoznak a robbanás elleni védelem, a zajcsillapítás, valamint ballisztikai és biztonsági alkalmazások.

Cégünkről

ajtó győrCégünket sokirányú szakmai tapasztalatokat begyűjtve 2003-ban családi vállalkozásként alapítottuk. Korábbi életemben redőnyök gyártása, beépítése, üvegkereskedelem és szigetelő üveg gyártása, valamint ablakok gyártatása és kereskedelme is szerepelt. Hiába, a kor tapasztalatokkal jár, ha nem akarjuk is... ;-) Ezen alaptudások azóta is fejlesztve segítenek az ablak és ajtó piacon szakmai felkészültséggel megjelenni.

Bővebben..

Szolgáltatások

  • Árajánlat készítés: Nyílászáróinkkal kapcsolatos műszaki kérdésekben felkészült csapatunk áll az Ön rendelkezésére. Kérésére a kiválasztott ablakokra, redőnyökre vagy beltéri ajtókra ingyenesen árajánlatot készítünk. ablak, ajtó, redőny vagy garázskapu árajánlatot kérhet e-mailben vagy bemutató termünkben a megfelelő nyílászárók kiválasztása mellett a tőlünk telhető szakmai tanácsokkal is ellátva. Keressen minket KAPCSOLAT menüpontunkban, vagy személyesen.

Bővebben..

Oldalainkat 17 vendég és 0 tag böngészi

Ablakabb © 2021